Tofu širatama dango 豆腐白玉団子



Už jsem sem dávala recept na základní širatama dango, nebo-li malé, měkké knedlíčky z rýžové mouky širatamako. Na rozdíl ale od těch základních, které jsou jen z rýžové mouky a vody, tyto knedlíčky připravené pomocí tofu zůstanou uprostřed měkké i pár hodin po uvaření a tedy se nemusíte bát, že za hodinu kousnete do syrového středu, nebo že je budete muset znovu vařit.
Chuťově jsou na tom úplně stejně, tofu v nich cítit není. Využití mají také stejné - do různých pohárů, do sladkých (jako třeba tady, tady nebo tady) i slaných polévek... jenom se nehodí k napichování na špejli, k tomu jsou vhodnější tyto knedlíčky připravené z jiného druhu rýžové mouky.

Jestli budete raději připravovat širatama dango s tofu, nebo bez, je jen na vás. Já pokud doma mám otevřené silken tofu, tak ho k tomuto účelu ráda využiju, ale protože u nás není zrovna levné, tak ho až tak často nemám a proto se uchyluji spíše k přípravě pouze s vodou.

A opět tento recept můžete různě obměňovat a vylepšovat a vytvářet různé příchutě - přidat čaj mačča, mletý černý sezam, kávu, jahody, špenát... a gurmáni třeba červené víno.

SUROVINY:
na 8-16 ks


POSTUP:
Širatamako v misce rukou promíchejte s tofu. Pokud se bude těsto drobit a nebude držet při sobě, přidejte trochu vody. Přidávejte ji pouze po lžících, velmi snadno se stane, že jí přidáte moc a budete muset přisypávat zase další širatamako, abyste to napravili. Měla by vzniknout hmota podobná modelíně - ani moc tvrdá, ani moc měkká, jako ušní lalůček, jak říkají Japonci.




Hmotu rozdělte na 8 větších, nebo 16 menších stejných dílů a vytvarujte je do kuličky.


V hlubokém hrnci přiveďte vodu k varu a vhoďte do ní knedlíčky a vařte je tak dlouho dokud nevyplavou na hladinu a od tohoto momentu je vařte ještě asi minutu, aby byly uvařené i uvnitř (ale pozor, abyste je nerozvařili!).
Hned je z horké vody pak přendejte do mísy s ledovou vodou, aby se proces vaření zastavil. Z vody je vyndavejte až před podáváním, které proveďte nejlépe co nejdřív.
Pokud je budete potřebovat až za pár hodin, nebo až druhý den, jednoduše je nechte ve vodě v lednici. Pokud vám nějaké zbydou a už je nebudete mít zrovna v tu chvíli jak upotřebit, vyndejte je z vody do misky, přikryjte potravinářskou fólií a zmrazte. Až přijde jejich čas, stačí je klidně ještě zmrzlé trochu povařit ve vodě.



*Silken, nebo-li hedvábné tofu, seženete ve zdravých výživách. Je opravdu nutné použít tento nejjemnější druh tofu, s jiným se vám to bohužel nepodaří (jako držet to bude, ale bude to chutnat jako tofu a bude to mít špatnou strukturu).

*Opravdu použijte širatamako, ŽÁDNOU JINOU RÝŽOVOU MOUKU! Protože, i když se to nezdá, není rýže jako rýže a tedy není rýžová mouka jako rýžová mouka, zvlášť ještě širatamako, která se zpracovává speciální procedurou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat