Anmitsu あんみつ


Skvělý letní dezert (ano, vím, že už není léto, ale nějak jsem zapomněla se s vámi o tenhle recept podělit :D ), který si můžete obměňovat podle chutí jak se vám zachce.
Základ tvoří želé kanten, tedy kostičky želé z agaru a vody, dále anko (sladká pasta z azuki fazolí), mochi (sladké lepkavé koláčky z rýžové mouky) a pak různé ovoce nebo zmrzlina. Nejčastěji se pak vše zalije štědrou dávkou kuromitsu sirupem.





Jeden z mých nejoblíbenějších receptů, typický příklad toho, jak je v japonské kuchyni kladen důraz na harmonii všech chutí a struktury ingrediencí.

Navíc je to velice rychlé, i když to vypadá na první pohled složitě, opak je pravdou a tomuto dezertu určitě dejte šanci! Je možné udělat spoustu variací, tentokrát se s vámi podělím o klasickou verzi.

Recept na shiratama dango mám odtud a recept na gyuhi mochi a kanten odtud.

SUROVINY:
na 2-4 porce
kanten:


gyuhi mochi:


shiratama dango:

  • 42g shiratama-ko
  • 3 lžíce vody
  • 1/2 lžičky cukru krystal
+ovoce (jahody, pomeranč, mandarinky z konzervy, třešně...)

+matcha (nebo jiná) zmrzlina (recept na banánovou matcha zmrzlinu zde)
+anko (pasta ze sladkých fazolí azuki, recept na domácí tady nebo si ji můžete koupit v obchodě s japonskými potravinami) nebo sladké azuki fazole z konzervy (více se hodí na ozdobu, můžete je koupit tady)
+kuromitsu (můžete koupit v obchodě s japonskými potravinami nebo si ho jednoduše udělat doma) nebo i javorový sirup je fajn :)
+další věci, co vás jen napadnou, třeba rostlinná šlehačka, kandované azuki nebo mungo fazole, kandované sladké brambory, youkan...


POSTUP:
kanten: Vodu nalijte do hrnce, přidejte agar-agar, rozmíchejte a přiveďte k varu za občasného míchání. Až se voda začne vařit, sundejte z plotýnky, nalijte do hranaté formy a nechte vychladnout. Pak formu přeneste do lednice a nechte tam vychladnout úplně, aby kanten ztuhl. Mezitím si připravte další suroviny.



gyuhi mochi: Tady máte na výběr-buď mochi připravit tradičnější a jistější, ale zdlouhavější cestou plnou nádobí, nebo rychlejší s minimem nádobí, ale musíte se podívat na toto video (čas 1:45), abyste vychytali tu správnou konzistenci a navíc je to trochu risk, protože každý má mikrovlnku jinou a mohlo by se stát, že se mochi spálí.

Tradiční cesta: Smíchejte shiratama-ko s vodou tak, abyste se zbavili pucků. Přidejte cukr a barvivo a opět pořádně rozmíchejte tak, aby se cukr co nejvíce rozpustil. Postavte hrnec s vodou a pařáčkem na plotýnku a vodu v něm přiveďte k varu. Misku se směsí (měla by být tekutá) vložte na pařáček a přiklopte pokličkou obalenou v utěrce (aby se zabránilo kondenzaci vody). Napařujte 15 minut. Tekuté těsto by mělo zprůhlednit a zpevnit se. Po 15 minutách misku vyndejte a promíchejte těsto uvnitř, mělo by být průhledné a fakt hodně lepkavé a tahavé.

Mikrovlnka: Smíchejte shiratama-ko s vodou tak, abyste se zbavili pucků, Přidejte cukr a barvivo a opět pořádně rozmíchejte tak, aby se cukr co nejvíce rozpustil. Směs by měla být tekutá. Dejte misku do mikrovlnky a ohřívejte vždy jen na pár sekund, já ohřívala dvakrát po 20 minutách a potřetí na 30 minut. Mezi ohříváním směs promíchejte. Mícháním by mělo na konci vzniknout průhledné, tuhé, tahavé a lepkavé těsto.

Pracovní plochu poprašte dostatečným množstvím bramborového škrobu a mochi na něj vložte. To také poprašte škrobem, rukama z něj udělejte ještě větší placku (ale ne moc tenkou, vysokou tak 0,5 cm) a tu pak pomocí hrany nože vytvarujte do čtverce. Mochi fakt dost lepí, takže se nebojte použít dostatek škrobu.
Nechte zcela vychladnout, chladnutím trochu ztuhne.





shiratama dango: Smíchejte shiratama-ko, cukr a vodu. Vznikne hladké tužší těsto, Japonci říkají, že po zmáčknutí kousku by mělo mít konzistenci lidského ušního lalůčku :D trochu creepy. Pokud se těsto drolí a je suché, přidejte maličko vody, pokud je naopak moc lepivé a nemůžete jej vzít do ruky ve tvaru koule, přidejte trochu shiratama-ko.
Z těsta vyválejte kouli, z té pak vyválejte nudli a rozdělte na 16 stejných malých kousků. Z každého pak udělejte kuličku a prstem do ní udělejte důlek (není to nutné, ale díky tomu se dango uvaří rychleji a rovnoměrněji a neskončí to oslizlou koulí, která je uprostřed syrová).
Přiveďte dostatek vody v hrnci k varu, vhoďte do vody dango a vařte asi 2 minuty, dokud knedlíčky nevyplavou na hladinu. V tom okamžiku hned knedlíčky vyndejte z vody a přemístěte do ledové vody, aby se hned zchladily.
Použijte je 30 minut (za chvilku začnou tvrdnou, nejchutnější jsou hned po uvaření), pokud je budete chtít použít až později, nechte je ve vodě v lednici a před servírování je uvařte znovu.




dokončení: Kanten nakrájejte na kostky o velikosti 1-1,5 cm a vložte do misky. Gyuhi mochi nakrájejte na čtverečky asi 1,5-2 cm velké. Kanten ozdobte čím chcete (anko pasta, matcha zmrzlina, ovoce, gyuhi mochi, shiratama dango atd.) a nakonec zalijte dostatečným množstvím kuromitsu sirupem.
Ihned podávejte.


Žádné komentáře:

Okomentovat