Tsukimi Awa-zenzai あわぜんざい



Další recept ze série Tsukimi (více o této tradici i s pověstí tady).
Tentokrát se jedná o zenzai, což je klasicky mochi v teplé omáčce ze sladké azuki fazolové pasty. Tohle je však trochu upravená verze, jelikož mochi není z rýže či rýžové mouky, ale z jáhel, jelikož jáhly jsou žluté a tak koule uprostřed fialové omáčky reprezentuje měsíc v úplňku na noční obloze.
V Japonsku se používají speciální jáhly na mochi, nejspíš budou více lepivé. Já je bohužel nemám a ani se mi shánět moc nechtějí, bohatě mi postačily obyčejné.


Na omáčku doporučuji požít opravdu koshi-an, tedy jemné anko, jelikož se skvěle hodí k jáhlovému mochi, které má naprosto opačnou strukturu.




SUROVINY:
na 3 porce

  • 100g sladkých jáhel (obyčejné jáhly nejsou tak lepivé a měkké po uvaření, proto opravdu doporučuji použít sladkou odrůdu)
  • 150g vody
  • špetka soli
  • 180g koshi-an (jemné anko, recept na domácí zde)
  • 80g vody
  • listy perily na ozdobu

POSTUP:
Jáhly pětkrát propláchněte ve vodě, dokud voda není zcela čirá. Slijte všechnu vodu, přidejte 150g nové čisté vody a přiveďte k varu. Míchejte, ztlumte žár na nejmíň, přiklopte pokličkou a zahřívejte 10-15 minut.
Přidejte špetku soli a pomocí surikogi (japonská palička do hmoždíře, pokud nemáte, použijte třeba druhou stranu naší klasické palice, myslím tím pokud máte držátko ze spodu kulaté :D , případně použijte jiný nástroj podobný surikogi) mačkejte, bouchejte, rozmělňujte...a tak dál :D dneska to tu je nějaké veselé až vám vznikne lepkavá hmota, podobná mochi, která drží při sobě. (Pokud vám zbylo v jáhlách po uvaření trochu vody a těsto je vodnaté, dejte hrnec na chvíli ještě na plotýnku a vodu za stálého míchání těsta vyvařte). Pokuste se těsto nepřemlátit, mělo by mít tsubu-tsubu konzistenci, takzvaně na skus.



Těsto rozdělte na 3 části, z každé vytvarujte kouli a dejte odpočinout do lednice.
Koshi-an pečlivě romíchejte s vodou, ohřejte na plotýnce a jakmile se začne vařit, sundejte z plotny a rozdělte do tří misek (vychází to asi 2 lžíce do každé). Doprostřed misky pak posaďte vaše jáhlové mochi, ozdobte na jemno nakrájenými lístky rostlinky perila a hned konzumujte, nejlépe s teplým zeleným čajem.


Žádné komentáře:

Okomentovat