Tsukimi dango 月見だんご


Tsukimi 月見 (někdy také Otsukimi お月見), v překladu sledování či pozorování měsíce, je velice stará japonská tradice pocházející z Jōmon období (1000-300 př.n.l.), připadající na den prvního podzimního úplňku. Jelikož se datum řídí podle lunárního kalendáře, datum konání je každý rok jiný. Letos je Tsukimi 27.9., na této japonské stránce můžete sledovat, kdy bude další tsukimi. (Příští rok se bude konat 15.9. )


Tento den je měsíc nejkrásnější z celého roku, je celý pěkně osvětlený, souvisí to s polohou Slunce a planet (čemuž já vůbec nerozumím a nechci se tu do toho pouštět :D ).
Tradiční dekorací je tráva susuki naaranžovaná ve váze a tradičním jídlem je tsukimi dango, zenzai (dango kuličky v teplé omáčce z anko pasty-ze sladkých fazolí azuki), kaštany a také polévka s udon či soba nudlemi, řasou nori a syrovým vejcem ne, recept dělat opravdu nebudu, jelikož ono vejce je zde dosti podstatná část, představuje měsíc v úplňku.
Během tohoto večera se sedí někde venku nebo za oknem vyzdobeným vázou se suchou trávou, popíjí se saké, jí se tsukimi dango a hlavně se pozoruje měsíc. Dost populární je také na slavnostech čajový obřad, ikebana, vystoupení se shakuhachi flétnou a živá divadelní vystoupení.

Během tohoto období také můžete vidět všude obrázky bílých králíků, hlavně na obalech s mochi. To vše kvůli legendě o Tsuki no usagi (Měsíčním králíkovi). Tady v Evropě, když se lidé podívají na Měsíc, vidí lidský obličej, kdežto v Asii lidé vidí králíka, který vyrábí mochi (v Japonsku se mochi tradičně vyrábí ze sladké rýže ve speciálním hmoždíři, kde se do rýže mlátí tak dlouho, dokud nevznikne těsto), či v Číně podobná (a řekla bych lepší, ale nevadí :D ) pověst, jen zde králík vyrábí elixír nesmrtelnosti.

 Četla jsem různé verze, převyprávím vám tu, která se mi líbila nejvíc. Před mnoha lety, tři kamarádi, opice, králík a liška si v noci hráli na pasece. Starý Muž z Měsíce se rozhodl navštívit Zemi, aby zjistil, kdo je nejlaskavější. Převlékl se za žebráka a požádal lišku, opici a králíka o jídlo. Opice mu přinesla ze stromu ovoce, liška chytila rybu z potoka, ale králík neměl co nabídnout, pouze trávu. Proto skočil do ohně a nabídl tak sám sebe jako jídlo. Žebrák se rychle přeměnil opět do starého Muže z Měsíce, vytáhl králíka z ohně a řekl: ,, Jsi hodný, ale neměl by sis nikdy ubližovat, králíku. Protože jsi ze všech nejlaskavější, vezmu tě s sebou na Měsíc." Starý muž ho vzal s sebou a králík je dodnes na Měsíci přesně tam, kde ho muž nechal. 

Zajímavé je, že tsukimi dango jsou před Tsukimi nocí naskládány na malý podstavec a servírovány na oltáři bohům. A také se nepodávají na špejli, což jsem si trochu upravila a na špejli si nabodala, aby se mi to lépe jedlo a obalovalo v případných ochucovadlech, protože knedlíčky jako takové nemají moc výraznou chuť.
Tyto knedlíčky nejsou samy o sobě nějak zajímavé, stačí vám pouze rýžová mouka joshinko (opravdu si dejte práci a sežeňte si japonskou rýžovou mouku joshinko, žádné čínské, vietnamské, thajské varianty, opravdu to je na chuti znát!), na obale je většinou zezadu hned napsán i postup.





SUROVINY:
na 16 malých kuliček nebo 8 větších knedlíčků

  • 100g joshinko
  • asi 80g vody
  • špetka soli
  • případně zdobení-3 lžíce kinako (mouka z pražených sojových bobů)+1 lžíce moučkového cukru, anko (sladká pasta z azuki fazolí, recept na domácí zde), 2 lžíce černého sezamu+jedna lžíce cukru

POSTUP:
Dejte joshinko do misky, postupně přidávejte vodu a míchejte rukama. Těsto chce po každé jiné množství vody, proto dávejte velký pozor, abyste nedali vody málo nebo hodně, protože v obou případech se vám pak z těsta nepodaří udělat kuličky. Těsto by mělo mít konzistenci, jak říkají v Japonsku, lidského ušního lalůčku. Eh...



Pokud vody bude málo, přidejte pár kapek, pokud těsto bude zase moc mokré, přidejte trochu vody.
Nalijte do hrnce velké množství vody a přiveďte k varu. Opatrně do vody vhoďte kuličky a vařte tak dlouho, dokud knedlíčky neplavou na hladině. Hned knedlíčky vyndejte a rychle hoďte do ledové vody, abych se zastavilo vaření.



Pokud je budete chtít obalovat v černém sezamu, rozemelte černý sezam i s cukrem v mlýnku nebo pokud vlastníte suribachi a surikogi, jednoduše je rozemelte zde. Pokud chcete obalovat v kinako, smíchejte jednoduše kinako s moučkovým cukrem.



Vyndejte knedlíčky z vody a buď je postavte do pyramidy, nebo napíchejte na špejle a obalte v kinako, černém sezamu, či pomažte anko pastou.

Jezte ihned, pokud chcete podávat později, uchovávejte v lednici ve vodě. Dango časem tvrdne, proto pokud budete chtít jíst za déle než hodinu, je nutné dango opět hodit na chvilku do vroucí vody a opět uvařit.

Žádné komentáře:

Okomentovat