Chlebové šátečky plněné majonézou a kukuřicí


Dočetla jsem se, že kynuté šátečky plněné majonézou a kukuřicí jsou v Japonsku dost populární a prodávají se na každém rohu. Nevím, co je na tom pravdy, každopádně co je jisté, tak Japonci strkají majonézu snad do všeho.


Našla jsem skvělé video i s receptem právě na tyto šátečky a pokud nemáte sojanézu nebo jinou rostlinnou majonézu zrovna doma, můžete si ji vyrobit za minutku a nebude vás stát celé jmění.
Abych se přiznala, majonézu zrovna nemusím, ale tyto šátečky jsou výtečné a chutnaly úplně všem! Jelikož po upečení zde majonéza není moc cítit (cítit je, jen ne tak výrazně, jak by si případní milovníci majonézy mohli přát), doporučuji dát nahoru po upečení ještě trochu majonézy navíc.




SUROVINY:
na 4 ks
  • 250g hladké bílé mouky
  • 10g třtinového cukru
  • 10g oleje
  • 3g soli
  • 5g sušeného droždí
  • 130g vody
  • sojanéza nebo domácí-v tom případě si připravte ještě 50g sojového mléka, 5g octa, 5g javorového sirupu, 3g soli, 70g oleje
  • 100g čerstvé syrové kukuřice
  • 50g cibule 
POSTUP:
V míse smíchejte mouku, cukr, olej, sůl, droždí, vodu a promíchejte nejprve vařečkou a pak propracujte rukama, trvá to asi 15 minut, než je těsto hladké, pevné a pružné. Vytvarujte z něj kouli a nechte ho kynout při pokojové teplotě v míse přikryté utěrkou, dokud se nezdvojnásobí ve své velikosti (trvá to asi 3 hodiny, při píchnutí prstem doprostřed by se těsto mělo začít pomalu vracet).
Pokud nemáte sojanézu, vyrobte si vlastní doma. Smíchejte sojové mléko, ocet, javorový sirup, sůl, olej a rozmixujte tyčovým mixérem do zhoustnutí směsi. Z kukuřice sundejte listy a nožem ořezejte zrnka kukuřice. Cibuli najemno nakrájejte, přidejte ke kukuřici, pak přidejte 3-4 polévkové lžíce sojanézy (pokud jste si ji vyráběli, zbytek si schovejte v lednici a použijte později na jiný recept) a promíchejte.
Vykynuté těsto lehce propracujte, rozdělte na 4 stejné části. Z každé vytvořte placku o průměru asi 12-13cm a hrdlem sklenice o průměru 10cm vyřízněte doprostřed kolečko. Upravte jeho tvar a lehce navlhčete na povrchu. Kroužek, který vám po vyříznutí kolečka vznikl, přeložte tak, aby vám vznikla jakási osmička, tu pak přeložte na sebe a zakruťte obě vrstvy do sebe. To pak přilepte na okraj kolečka. Prostředek pak naplňte kukuřičným salátem a položte na plech vyložený pečícím papírem. Takhle postupujte i s ostatními třemi a šátečky dejte kynout 1,5 hodiny při pokojové teplotě nebo přes noc v lednici. Pečte při 160°C asi 20 minut (pokud pečete hned po vyndání z lednice, pečení trvá 30-35 minut).

Žádné komentáře:

Okomentovat