Dýňové japonské kari カボチャのカレー


Kari koření jsem vždy používala jen na dochucení, nikdy jsem nedělala kari omáčku.
Protože je právě kari v Japonsku nejoblíbenějším jídlem, dříve nebo později na něj muselo dojít.
A jelikož je sezóna dýní, musím kromě dalších věcí udělat z dýně i kari.


Myslím, že jsem nejspíš právě objevila své nejoblíbenější jídlo. Po uvaření této omáčky jsem si musela nakoupit další 3 pytlíčky sladkého kari do zásoby. Kdo rád pálivé, určitě použijte pálivou variantu, já pálivé moc nemusím a proto jsem to raději nepokoušela, jelikož se v tomto receptu kořením opravdu nešetří. A určitě stojí za to sáhnout po tom kvalitnějším, které se pozná tak, že ve složení má kolem deseti druhů koření. Bohužel levné české varianty kari koření nejčastěji obsahují kolem tří druhů koření, z čehož hlavní složkou je kurkuma, proto opravdu čtěte složení a počítejte.

A pokud jste hračička jako já, vaše kari získá nový rozměr, pokud mrkev nakrájíte na kolečka a ta pak vykrojíte nějakým hezkým vykrajovátkem na cukroví :D .



Recept mám odtud.
SUROVINY:
na 4 porce

  • 700g oloupané a vydlabané dýně Hokkaidó
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 velké cibule
  • 80g mrkve (oloupaná a nakrájená na kolečka)
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžíce kečupu nebo rajčatového protlaku
  • 2 lžičky kvalitního kari koření
  • 3 hrnky zeleninového vývaru nebo vývaru z kombu (kombu dashi, recept tady)
  • 1 menší jablko (asi 130g)
  • 1/4 hrnku sojové omáčky
  • 1/4 hrnku mraženého nebo konzervovaného hrášku
  • 1/4 hrnku jarní cibulky
  • 1 lžíce mandlového mléka
  • pražená sezamová semínka na ozdobu
  • sůl dle chuti
  • jíška na zahuštění-1/4 hrnku slunečnicového oleje+1/4 hrnku hladké mouky nebo sladké rýžové mouky (obyčejné od Vietnamců, je mnohem lepší ji použít místo normální mouky, omáčka má lepší konzistenci, chuť a samozřejmě to je také zdravější)+2 lžíce kvalitního kari koření

POSTUP:
Nakrájejte dýni na menší kostky, dejte do vody a přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, dokud dýně nezměkne (snadno ji propíchnete párátkem). Slijte vodu a nechte vychladnout.
Rozpalte olej na pánvi, přidejte na drobno nasekanou cibuli a smažte dozlatova. Pak přidejte rozmačkaný česnek a ještě chvilku osmahněte. Přidejte rajčatový protlak a kari a promíchejte. Pak přilijte vývar a přidejte mrkev a přiveďte vše k varu. Až se voda začne vařit, snižte žár na minimum a nechte pod pokličkou probublávat 10 minut. Jablko oloupejte a najemno nastrouhejte a přidejte ho do hrnce spolu se sojovou omáčkou a hned opět přiklopte.
Mezitím si připravte jíšku. V malém hrnci rozpalte olej, přidejte všechnu mouku a rychle míchejte, dokud směs nebude hladká. Pak nechte jíšku lehce zhnědnout (pokud použijete rýžovou mouku, jen směs nechte za stálého míchání zhoustnout a zeslizovatět), neustále míchejte a nakonec vmíchejte kari koření. Až bude koření zcela smícháno, ihned sundejte z plotýnky, přidejte asi hrnek vody z hrnce se zeleninou a pořádně promíchejte, aby vznikla hladká omáčka bez pucků. Nalijte vše zpátky do hrnce se zeleninou, opět pořádně dohladka promíchejte, přidejte hrášek a dýni. Vařte za stálého míchání asi dalších 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Před servírováním vmíchejte mléko a sůl a podávejte posypané se sezamovými semínky a nakrájeným pórkem. Jako příloha je nejlepší jasmínová rýže (dlouhozrnná i kulatozrnná).

Tip: Tohle jídlo může být připraveno zcela bez oleje. Stačí pouze cibulku na sucho opražit, přilít trochu vody, zamíchat, nechat vodu vypařit, opět přilít trošku vody...a tak dál, dokud nebudete spokojeni. Při vaření jíšky stačí olej nahradit vodou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat