Dýňové perníčky z bílých fazolí


Dýňová sezóna pokračuje spolu s mou posedlostí touto potravinou. Už tu byla polévka a kari, tak proč ne sušenky pro tentokrát?


Jestli si pamatujete recept na tyto sušenky, kde hlavní surovinou je cizrna, tenhle recept vám bude jistě povědomý. Jen jsou místo cizrny použity bílé fazole. A naprosto vám slibuji, že je neucítíte, ani jeden člen rodiny neuhodl, z jaké tajemné suroviny jsem je udělala! (Dobře, máma to poznala, protože myla mixér špinavý od fazolí... :D )


Nejdřív jsem tento recept chtěla nazvat jako dýňové sušenky, jenže strukturou sušenky moc nepřipomínají, jsou měkké a velice podobné měkkým německým perníčkům. Pokud přidáte více sladidla (nejlépe květového medu), spodek namočíte v čokoládě a nahoře je potřete cukrovou polevou, získáte německé medové perníčky jako vyšité! A navíc ve zdravé variantě!


Recept odtud.

SUROVINY:
na 18 středně velkých sušenek
  • velká konzerva bílých fazolí (250g)
  • 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 1 lžíce chia semínek+4 lžíce vody
  • 1/3 hrnku dýňového pyré 
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
  • 1 lžička třtinové melasy
  • 1 hrnek ovesné mouky
  • 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek sezamových semínek

POSTUP:
Pokud nemáte dýňové pyré, jednoduše si ho připravte doma sami. Rozkrojte dýni Hokkaidó na polovinu, troubu předehřejte na 175°C, plech vyložte pečícím papírem, dýně na něj položte slupkou nahoru a pečte 45-60 minut, dokud dýně nejsou uvnitř zcela měkké, případně dokud se slupka nezačne sama odlupovat. Pak dýně vyndejte, nechte je vychladnout a oloupejte slupku nebo vydlabejte vnitřek lžící, jak vám to půjde lépe. Vnitřek dýně dejte do mixéru, pořádně rozmixujte, odeberte si 1/3 hrnku na perníčky a zbytek si schovejte na další využití do sklenice s těsnícím uzávěrem a skladujte v lednici několik týdnů, nebo pyré vložte do igelitového sáčku a zamrazte. (Doporučuji zmrazovat již naporcované, stejně jako skladuji anko na konci receptu tady.)

V mixéru na jemno rozmixujte propláchnuté bílé fazole, kokosový olej a javorový sirup. Pak přidejte nabobtnalá chia semínka, dýňové pyré, třtinový cukr, vanilkový extrakt a melasu a dohladka rozmixujte. V míse smíchejte všechny sypké suroviny, tedy ovesnou a špaldovou mouku, koření, jedlou sodu a prášek do pečiva. Do mísy nalijte tekutou směs z mixéru a promíchejte. Nechte chvilku odstát a mezitím si rozehřejte troubu na 175°C a vyložte plech pečícím papírem.
Z těsta odebírejte vždy lžíci, vlhkýma rukama se pokuste v rámci možností vytvarovat kouli (těsto hodně lepí, takže to moc dobře nepůjde) a tu pak obalte v sezamových semínkách. Položte ji na plech a trochu rozplácněte a upravte tvar. Takhle pokračujte dál, dokud vám nedojde těsto. Sušenky pečte 15 minut, na povrchu pěkně popraskají. Pak je nechte na plechu vychladnout.

4 komentáře:

  1. Ty vypadají skvěle! Musím je vyzkoušet :)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, v jakém nálevu jsou ty fazole? :D nevadí, že jsou slané? to se propláchne a nebude to cítit? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je měla ve slaném a vůbec to nevadilo :) Ale samozřejmě jsem je pořádně propláchla.

      Vymazat