Daigaku Imo 大学芋 (Smažené křupavé sladké brambory)



Jednou z nejpopulárnějších svačinek v Japonsku jsou právě tyto smažené křupavé, uvnitř měkké, sladké brambory obalené ve zkaramelizovaném cukru se sezamovými semínky, podávané na podzimních festivalech.
Daigaku imo doslova znamená univerzitní brambory (daigaku=univerzita, imo=brambora), bylo to oblíbené jídlo chudých univerzitních studentů v období 20. století, kdy z levných brambor mohli udělat dost kalorické jídlo.
Tradiční způsob přípravy je dost zdlouhavý, je z něho spousta nádobí a navíc nezdravý a velice kalorický. Kusy brambor se nejprve smaží ve friťáku a pak se obalí v připraveném horkém sirupu, při čemž sirup a brambory musí mít stejnou teplotu, jinak by cukr na bramborách zkrystalizoval, takže k tomu ještě potřebujete kuchyňský teploměr.

Po internetu ale koluje recept, který se sice nemůže pyšnit tradiční přípravou, ale za to je rychlejší, jednodušší, zdravější, úspěch máte zaručen a ještě k tomu výsledná dobrota chutná k nerozeznání od té připravené tradiční metodou.

Brambory můžete použít jakékoliv sladké, ale pokud máte možnost dostání těch japonských, určitě je upřednostňujte, mají úžasnou chuť a jsou velice sladké a jemné.






SUROVINY:
na 2 porce
  • 200g japonských sladkých brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce světlého třtinového cukru
  • 1/2 lžičky sojové omáčky
  • 1/2 lžičky rýžového octa
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky bílých a 1/2 lžičky černých sezamových semínek
POSTUP:
Brambory neloupejte, místo toho je pečlivě omyjte ve vodě a krájejte na kousky tak, že budete bramborou otáčet, zatímco budete krájet diagonálně. Nakrájené brambory dejte na 30 minut do vody, aby se odstranila škrobová chuť.

V nepřilnavé pánvi smíchejte olej, cukr, sojovou omáčku, rýžový ocet, sůl a rozpalte ji. Brambory osušte a dejte je na pánvičku tak, aby tvořily jednu vrstvu. Ztlumte žár na střední, přiklopte pokličkou a smažte 5 minut, brambory by měly změknout (po píchnutí do jedné párátkem by brambora neměla klást žádný odpor), pokud tomu tak nebude, znovu přiklopte a smažte dalších pár minut, kontrolujte aby se voda nevypařila a brambory se nespálily.
Jakmile budou brambory měkké, odklopte pokličku a promíchejte brambory tak, aby se rovnoměrně osmažily a sirup se po nich rovnoměrně rozprostřel, voda se rychle vypaří, sirup se bude oddělovat od oleje a zůstávat na bramborách, zatímco olej zůstane na pánvičce.

Přesuňte horké brambory na talíř, rozprostřete je do jedné vrstvy, posypte sezamovými semínky a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu před podáváním.

Snězte je co nejdříve, nebo je zcela vychladlé přikryjte potravinářskou fólií a skladujte až 2 dny v lednici, před servírováním je nechte ohřát zpět na pokojovou teplotu. (Bohužel se čase ztrácí jejich křupavost.)





Žádné komentáře:

Okomentovat