Dango s černým sezamem a kinako/Kurogoma kinako dango 黒ごまきなこ団子



Musím se pochlubit, že už si začínám pomalu troufat vymýšlet své vlastní recepty na japonské sladkosti a jídla.
Na instagramu mi jedna milá paní doporučila zkusit kombinaci kinako (pražená sojová mouka, chutná lépe, než zní!) a mletého černého sezamu, což mi připadalo velice zajímavé a musela jsem to zkusit.
Právě proto mě napadlo udělat si dango, což jsou tyto knedlíčky z rýžového těsta. Existuje nekonečné množství variací dango, já už zkusila klasickou verzi tsukimi dango a pak jarní hanami dango. Dále je pak velice populární mitarashi dango, což jsou dango knedlíčky napíchnuté na špejli (což ostatně můžete udělat se všemi dango knedlíčky, tradičně se jich napichuje 3-5 ks na každou špejli) se sladkou sojovou omáčkou. Na mitarashi dango se také chystám, ale zatím přidávám recept na tohle velice jednoduché dango, do jehož těsta jsem ještě přimíchala právě pastu z černých sezamových semínek. Ta se dá koupit ve zdravých výživách, nebo velice jednoduše vyrobit doma podle tohoto receptu.





SUROVINY:
na 2 velké/4 malé porce


POSTUP:
Mochiko, joshinko a cukr smíchejte ve skleněné či porcelánové misce, přidejte sezamovou pastu a začněte přimíchávat vodu. Výsledné těsto by mělo být pevné, tuhé, hladké a lesklé, po zmáčknutí jedné menší kuličky těsta Japonci jeho strukturu přirovnávají k lidskému ušnímu lalůčku. (eh...) Zkrátka po vytvoření menší kuličky a zmáčknutí by se těsto nemělo drolit a držet hezky při sobě (pokud kulička po zmáčknutí trochu popraská, tak je to v pořádku). Pokud se vám kulička po zmáčknutí bude rozpadat nebo se vám nepodaří vytvořit vůbec, protože těsto bude moc suché, přidejte vodu a zkuste to znovu. Pokud se vám kulička nepodaří vytvořit, protože těsto je moc měkké nebo dokonce i lepí, přidejte trochu mochiko či joshinko, ale snažte se přidávání mouky vyvarovat.
Ve větším hrnci přiveďte velké množství vody k varu a vhoďte do ní všechny kuličky. Vařte je tak dlouho, dokud kuličky nevyplavou na hladinu (trvá to různě dlouho, většinou něco kolem 10-15 minut). Okamžitě slijte vodu a kuličky hned hoďte do mísy naplněné studenou vodou a nechte je vychladnout.
Hotové dango (ty kuličky) z vody vyndejte, lehce je osušte utěrkou, vložte do misek, posypte kinako smíchaným s cukrem a ihned podávejte.





Dango by se po uvaření mělo sníst do 30 minut, protože časem tvrdne. Pokud víte, že je všechny nesníte, vytvořte z těsta pouze tolik kuliček, kolik budete chtít a zbytek těsta přikryjte potravinářskou fólií, dejte do lednice a použijte později na další várku, nevím, jak dlouho těsto v lednici vydrží, ale takové 3 dny by vydržet určitě mělo.


Žádné komentáře:

Okomentovat