Shira-ae (tofu salát se špenátem, mrkví a sezamem) 白和え



Velice jednoduchý a rychlý salát, můj oblíbený. Toto je jeho základní podoba, má spoustu různých obměn a vylepšení, já ráda přidávám ještě na nudličky nakrájený konnyaku, v zimním období je pak skvělé přidat zralé kaki a vlašské ořechy, záleží jen na vás, i když tento základ je sám o sobě také vynikající, takže si ho beze studu dělám často pouze takhle primitivně.





SUROVINY:
na 3 porce

  • 200g firm tofu (klasické bílé tofu)
  • 50g mrkve
  • 4 hrsti špenátu (asi 50g)
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžíce vody
  • 1/2 lžíce shiro miso
  • 1/2 lžíce sojové omáčky
  • 1/2 lžíce cukru
  • 1/2 lžíce mirin

POSTUP:
Tofu obalte v papírovém ubrousku, postavte na něj nějaký těžší předmět a nechte takhle stát 30 minut. Pak tofu z ubrousku rozbalte a vidličkou rozmačkejte na jemno.
V misce smíchejte tahini, vodu, miso, sojovou omáčku, cukr, mirin a pečlivě rozmíchejte dohladka. Přimíchejte do tofu, nejlépe ručně, aby byla omáčka rovnoměrně po celém rozmačkaném tofu.
Mrkev nakrájejte na drobné nudličky a ve vodě vařte 3 minuty, pak ji slijte, opláchněte studenou vodou a vodu nechte okapat, pak mrkev přidejte k tofu.
Špenát hoďte do vroucí vody, pomocí hůlek či vidličky mu pomozte, aby byl celý pod vodou a vařte 30 sekund, pak špenát slijte, propláchněte studenou vodou a přebytečnou vodu z něj opatrně vymačkejte. Pak špenát také přidejte k tofu, promíchejte a nechte salát před podáváním vychladit v lednici.



Žádné komentáře:

Okomentovat