Kuromame (kandované černé sojové boby) 黒豆


Pomalu se začínám připravovat na Nový rok, tento den totiž, jako ve většině Asijských zemí, je svátkem plným tradic, času stráveného s rodinou a tradičního jídla, tak trochu mi to připomíná naše české Vánoce.




Kandované černé sojové boby kuromame (v překladu doslova černé fazole) jsou jednou z nejdůležitějších částí novoročního jídla osechi ryori. Mají přinést dobré zdraví (protože mame znamená také zdraví) do nového roku (takže šup šup, sníst aspoň kýbl!).


Ke kuromame se přidávají také rezavé hřebíky. Ano, rezavé hřebíky, nelekejte se, jedovaté ani zdraví škodlivé to určitě není :D (spíše to ještě zvýší podíl železa ve fazolích, které už i tak železem překypují). Přidávají se kvůli tomu, aby fazole při vaření nevybledly, ale zachovaly si svou krásnou černou barvu díky reakci rezu ze železa a tanninu, který se nachází právě v kuromame. Dříve se kuromame vařily ve velkých, těžkých, železných hrncích, které časem prostě rezavěly, takže se hřebíky přidávat nemusely. Pokud vlastníte rezavý železný hrnec, můžete použít i ten, ale podle mě je jednodušší prostě k fazolím hodit 3 hřebíky obalené v gáze.


Na rozdíl od obyčejných světlých sojových bobů, černé sojové boby mají mnohem méně sojovou chuť, takže i vy, odpůrci sojové chuti, kteří nemůžou cítit ani tofu, určitě dejte kuromame šanci :).
Tradičně se servírují v rudé mističce jako součást novoročního jídla, nebo napíchané na borovicové vidlici. Taky z nich můžete udělat kuromame daifuku, kuromame matcha mushi pan, přidávat jako ozdobu na wagashi, jako přísadu do různých buchet, mufinů...nebo posypat matcha práškem. A nebo chodit ujídat do lednice, jako to dělám já.


Tento recept není těžký na přípravu, je spíše velice časově náročný, proto fazolí vždy vařím víc, abych měla pak zásoby na celý rok, za tu práci to určitě stojí.

SUROVINY:

sirup:

  • 400g bílého cukru krupice + 400g bílého cukru krupice
  • 900ml čisté vody
  • 1 lžíce sojové omáčky

POSTUP:
Sojové boby opláchněte čistou vodou a nechte spolu s jednou sodou a hřebíky obalenými v gáze namáčet ve spoustě vody přes noc.
Ráno slijte přebytečnou vodu tak, aby byly asi 2 cm vody ještě nad fazolemi. Na hladinu dejte plátno a na to dejte pokličku otoshibuta nebo pokličku o menším průměru, než je průměr hrnce. Přiveďte k varu a jakmile se voda začne vařit, ztlumte plotýnku na nejmenší možný žár (nebo druhý nejmenší) a vařte takhle boby po dobu kolem 5 hodin (někdy se uvádí dokonce i 10-12 hodin, to mi připadá zbytečné, pokud už v polovině vaření jsou boby dostatečně měkké). Jestli jsou boby hotové poznáte tak, že vyndáte jeden bob, necháte ho vychladnout a pak ho zmáčknete mezi palcem a malíčkem (protože malíček je slabý a pokud se vám podaří bob rozmáčknout, můžete si být jistí, že jsou hotové) a jestli se vám podaří bob rozmáčknout bez vynaložení jakékoli síly a námahy, je hotovo.
Z bobů sundejte plátno, otoshibuta a opatrně vyndejte hřebíky. Do hrnce s boby nalijte teplou čistou vodu, pak většinu slijte. Znovu nalijte teplou čistou vodu a slijte a tak dál, dokud není voda v hrnci téměř čistá. Tímto způsobem můžete boby propláchnout, aniž byste je slévali, při čemž by se mohly poničit a rozmačkat. Nechte v hrnci tolik vody, aby zcela pokrývala boby, kdyby oschly, zvrásněly by.
Připravte si sirup-v hrnci smíchejte 900ml vody s 400g cukru, promíchejte, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud sirup nezhoustne (zredukuje se asi na polovinu). Nechte ho trochu vychladnout, pak slijte téměř všechnu vodu z bobů a okamžitě do nich nalijte sirup. Opět přiklopte plátnem a otoshibuta a vařte na velice mírném žáru asi 60 minut nebo tak dlouho, dokud jsou boby jen tak tak pokryty sirupem.
Sundejte z plotny, nechte je přikryté plátnem a nechte odpočinou po dobu 6-8 hodin nebo přes noc. Během této doby se všechna sladkost vsákne do bobů.
Druhý den boby v hrnci opět přiklopte pomocí otoshibuta, přiveďte k mírnému varu a vařte 2 hodiny, měly by se vařit v dostatečném množství tekutiny (tekutina by měla být ve stejné úrovni jako boby), pokud tomu tak nebude, přilijte vždy trochu teplé vody.
Pak tekutinu z bobů opatrně slijte (není nutné slít všechnu, důležitější je, aby se boby neponičily, po slití je přikryjte plátnem, které používáte, aby neoschly), přidejte do tekutiny cukr a sojovou omáčku, přiveďte k varu, nechte cukr rozpustit, pak tekutinu nalijte zpátky k bobům, vařte ještě další hodinu opět přikryté plátnem a otoshibuta, dokud se část vody nevypaří, pak sundejte z plotýnky a nechte je vychladnout.




Z tohoto množství je velká spousta fazolí, proto je vhodné je ještě horké nalít spolu i se sirupem do vroucí vodou vydezinfikovaných sklenic, hned je zavřít dobrým a pevným uzávěrem, je také možné je ještě zavařit jako kompot nebo marmeládu. Takhle je skladujte až 6 měsíců v chladu a temnu, po otevření je skladujte v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat