Mandarinkové daifuku/Mikan daifuku みかん大福



Mikan daifuku, neboli mandarinkové daifuku, je další populární daifuku, příbuzné své ještě slavnější letní sestře ichigo daifuku/jahodové daifuku.

Tento typ daifuku je specialitou z prefektury Ehime, která je známá také kromě jiného i pro své mandarinky. Jde o mandarinky rodu Satsuma, jsou střední velikosti, které jsou velice sladké, bez pecek, často mají kůrku trochu nazelenalou a hlavně je jejich kůra tlustá, s širokými póry a velice dobře se loupe. Mně se letos poštěstilo satsuma mandarinky v supermarketu objevit, ovšem jsem je bohužel stihla sníst dřív, než mě napadlo z nich udělat daifuku.

Proto jsem se rozhodla udělat daifuku z obyčejných mandarinek-vybrala jsem ty malinké a bez semínek. Jelikož jsou mandarinky, které jsem použila já, menší než satsuma mandarinky, zvyšte prosím trochu množství surovin na těsto, včetně fazolové pasty, pokud budete používat satsuma mandarinky.







Ichigo daifuku se tradičně dělá s anko (sladká pasta z azuki fazolí), která má červeno-fialovou varvu, mikan daifuku je podle mě nejlepší obalit shiroan (sladká pasta z bílých fazolí). Ne až tak kvůli chuti, ale spíše vzhledu.

SUROVINY:
na 8 ks

  • 8 malých mandarinek bez semínek
  • 100g shiratamako (sladká rýžová mouka s puckama)
  • 20g cukru
  • 200ml vody
  • 130g shiro-an
  • katakuriko (bramborový škrob) na poprášení

POSTUP:
Mandarinky pečlivě oloupejte a zbavte je co největšího množství těch bílých vláken.
Shiroan rozdělte na 8 stejných dílů a mandarinky jimi obalte.






Ve skleněné misce smíchejte shiratamako s vodou tak, abyste se zbavili všech pucků a těsto bylo krásně hladké. Přidejte cukr a opět promíchejte tak, aby se cukr rozpustil.
Misku s těstem dejte do mikrovlnky a ohřívejte asi 1 minutu, vyndejte, promíchejte a opět ohřívejte asi 1 minutu. Mělo by vzniknout husté, lepivé, trochu průhledné těsto. Doba a počet ohřívání se může lišit podle toho, jak máte nastavenou mikrovlnku, buď budete ohřívat déle a víckrát, nebo kratší dobu. Nebo můžete zvolit tradičnější, ale časově náročnější postup-přivést vodu v hrnci s pařáčkem k varu, na pařáček misku položit, přiklopit pokličkou obalenou v utěrce a napařovat 15 minut, po vyndání opět promíchat.


Pracovní desku poprašte bramborovým škrobem a těsto na něj vyklopte. Pracujte rychle, všechny koule musíte mít hotové ještě dříve, než těsto vychladne, po vychladnutí už totiž není tak elastické a nelepí. Poprašte ho ze shora opět trochou bramborového škrobu, vyválejte do nudle a tu rozdělte na 8 stejných dílů. Z každého dílu udělejte placku, doprostřed vložte jednu obalenou mandarinku a tu pak celou opatrně obalte rýžovým těstem, místa, která nechcete, aby lepila, vždy poprašte bramborovým škrobem.





Hotové daifuku konzumujte co nejdříve, čerstvé totiž chutná nejlépe, podávejte ho se zeleným čajem matcha. Pokud daifuku budete jíst později či vám zbyde pár kousků na další den, přikryjte je potravinářskou fólií a uschovejte je na tmavém, suchém a chladném místě (ne však v lednici).

Žádné komentáře:

Okomentovat