Imo Okayu 芋お粥 (Rýžová kaše se sladkou bramborou)



Okayu je v podstatě rýžová kaše, ale dost se liší od té naší husté, rozmačkané rýžové kaše.
Je dost řídká, rýžová zrnka by měla zůstat co nejméně porušená, poměr rýže a vody je 1:5, ale můžete ho upravit dle vašich preferencí, vodu přidat či ubrat, někdy je poměr rýže a vody až 1:20.

Je to velice jednoduché jídlo co se týče přípravy, ale i chuti. Jde v podstatě o rýži ve vodě a záleží jen na vás, jak si ji dochutíte a jaké přísady přidáte. Je velice dobře stravitelná, nejčastěji se vaří nemocným lidem, kdy nemáte na nic moc chuť. Také se nemusí kousat, takže je vhodná pro staré lidi a pokud nepřidáte sůl, tak i pro miminka. Někdy se podává i jako snídaně.
Také se jí při dietách, jelikož tímto způsobem sníte menší množství rýže.

Pokud nemáte kombu, můžete místo vody vařit rýži ve vývaru nebo přisypat dashi (jen pozor, pokud jste vegetariáni/vegani, většina instantních dashi mají v sobě ryby, takže vybírejte dashi jen z kombu nebo shiitake). Uvařená rýže se pak nejčastěji ještě zdobí kyselou švestkou umeboshi a bylinkami. Nebo při vaření můžete ještě přidat různá semínka, obiloviny, luštěniny, černou rýži, zeleninu (nebo také ke konci přimíchat vajíčko nebo lososa, ale to by zase nebylo vegetariánské/veganské).
Na 7. ledna se jí nanakusagayu se 7 druhy bylin.
Ovšem já si dnes udělala okayu se sladkou bramborou, což je také velmi populární přísada.

Okayu je jedno z mých oblíbených zimních jídel (zjišťuji, že to říkám snad u každého receptu :D ). Někdo by mohl říct, že je to mdlé jídlo pro mimina, ale mně to prostě z nějakého důvodu moc chutná, navíc si to můžete sami dochutit tak, jak to máte rádi, takže se na mdlou chuť vymlouvat nemůžete. Zahřeje, nasytí a navíc se snadno jí.





SUROVINY:
na 2 porce
1 hrnek=1 hrnek od rýžovaru o objemu 160ml
POSTUP:
Okayu můžete připravit v rýžovaru či v hrnci, záleží jen na vás.

Pokud použijete rýžovar, jednoduše do něj dejte propláchnutou rýži, vodu, na drobno nakrájené sladké brambory (i se slupkou, pečlivě je umyjte od hlíny) a kombu. Zapněte rýžovar a po ukončení programu nechte ještě 20 minut dojít.

Při přípravě v hrnci do něj dejte propláchnutou rýži, vodu, na drobno nakrájené sladké brambory i se slupkou (pečlivě umyté ve vodě) a řasou kombu. Přiveďte vodu k varu a jakmile se voda začne vařit, promíchejte (aby se rýže nepřilepila ke dnu), ztlumte žár na nízký, přiklopte pokličkou a nechte lehce probublávat po dobu 30-40 minut, během této doby pokličku neodklopujte.

Pak vyjměte kombu a pokud chcete něco přidat, jako třeba sůl, vejce či nějaká další semínka, je teď pravý čas tyto přísady jemně přimíchat tak, abyste neponičili rýžová zrnka. Kaše by měla zhoustnout, ale stále být jaksi vodnatá, pokud bude vody málo, přilijte trochu horké vody navíc. Servírujte posypané sezamovými semínky a na dochucení bylinky dle chuti, sůl a pepř.





Žádné komentáře:

Okomentovat