Hanami dango 花見団子




Sezóna sakur už skončila jak v Japonsku, tak i u nás, takže až teď se trapně dostávám k tomu konečně trapně publikovat všechny ty sakurové recepty, které jsem za tu dobu stihla udělat, ale už k nim jaksi nestihla napsat recept.

Tento barevný typ danga sice patří k období na jaře, kdy kvetou sakury a s tím i spojeným hanami, kdy se lidé schází pod rozkvetlými stromy sakur (někdy taky stromů ume - japonské švestky) a pořádají pikniky, kde často jí různé pochoutky, ve kterých je nějak zakomponovaná sakura, a také pijí saké.  Od toho tedy i název pro toto dango. Dá se sehnat ale i celoročně v supermarketech a díky anime je dosti známé i mimo Japonsko.

Prakticky často ale nejde o nic světoborného, jen hodně sladké rýžové knedlíčky, kdy je nějak ochucený často jen zelený knedlíčkem, a to japonským pelyňkem (yomogi). 
Takže jsem jim chtěla dát nějakou chuť, proto jsem do růžového těsta přimíchala nakládané sakurové květy v soli, které tam jsou úplně skvělé, jejich jemná slanost, když do nich občas kousnete, pěkně kontrastuje se sladkým rýžovým těstem všude kolem, a také mu přidávají tu typickou sakurovou chuť, která se dá trochu přirovnat hořkým mandlím a květinám, proto pokud zrovna tyto květy nemáte a nevlastníte ani sakurový extrakt, můžete při nejhorším použít mandlové aroma a trošku růžové vody.
Japonský pelyněk také na zahradě nemám (a nechci pokoušet osud ochutnáváním toho našeho pelyňku), použila jsem prášek ze sakurových listů, který jsem si objednala na internetu, ale pokud ho nemáte, v klidu použijte mačču, jen uberte jeho množství.
Množství cukru jsem ubrala, ale pokud chcete mít vaše dango sladší, klidně si cukr přidejte ;) .

 



 









SUROVINY:
na 8 špejlí po 3 knedlíčcích

  • 100g džóšinko (mouka z kulatozrnné rýže)*
  • 15g močiko (mouka ze sladké kulatozrnné rýže)*
  • 160 ml vlažné vody
  • 50g bílého cukru
  • červené a zelené potravinářské barvivo (spolu s pár kapkami mandlového aroma a růžové vody pro vytvoření sakurového aroma, pokud ho jako já nevlastníte) NEBO 10g nakládaných sakurových květů, 1 lžíce sušených sakurových listů v prášku (nebo 1/2 lžičky zeleného čaje v prášku mačča), pár kapek mandlového aroma

POSTUP:

Pokud budete používat sakurové květy, zalejte je horkou vodou a nechte je stát 10 minut, pak je osušte a nasekejte i se stopkami na co nejmenší kousky.

Ve větší misce smíchejte džóšinko a močiko, přimíchejte vodu a pečlivě promíchejte tak, aby bylo těsto hladké a pak přisypte cukr a nechte ho rozpustit, vznikne vám tekuté těsto, které by nemělo mít žádné žmolky.



Dejte misku do mikrovlnné trouby a ohřívejte 1,5 minuty na výkon 600-700W, promchejte (těsto HODNĚ ztuhne) a znovu ohřívejte další 1 minutu a zase pečlivě promíchejte. Rozdělte těsto na 3 stejné části a do jedné přimíchejte červené barvivo (ale jenom MALIČKO, aby bylo těsto pouze lehce růžové, ne rudé) s troškou mandlového aroma a pár kapkami růžové vody (opět to nepřežeňte, aby to nechutnalo jako mýdlo) / sakurové květy, do druhé zelené barvivo (opět stačí jen troška) / sakurové listy v prášku / mačču, do třetí pár kapek mandlového aroma. Pak každé těsto zvlášť vyklopte na vlhkou utěrku a pomocí ní těsto propracujte tak, aby bylo hladké a měkké, ale nelepilo se (dávejte ale pozor na těsto, je opravdu hodně horké) a barvivo, či sakurové květy / listy, bylo v těstu rovnoměrně vmícháno.





Pracovní plochu si pocákejte vodou a kdykoli budete mít pocit, že se vám těsto moc lepí, stačí si vodou pomoct a v lepení mu zabránit.
Každou barvu těsta vyválejte na nudli a každou rozdělte na 8 dílků, takže celkem jich budete mít ...ummm... (vtipná vložka - jak se pozná, že opravdu nejste matematický typ? Když si musíte jít pro kalkulačku, abyste zjistili, kolik těch knedlíčků vlastně teda budete mít :D ) ... jo, 24.
Všechny pak vytvarujte do kuličky, chce to dost tlačit dlaněmi k sobě (nebo dlaní do pracovní podložky), abyste je měli hladké. A nebo můžete použít tohle udělátko, jako já, které vše mnohem zjednodušuje a urychluje.





Pak je napíchejte na špejli, spodní je zelená, uprostřed bílá a nahoře růžová.





Podávejte ihned s kvalitním zeleným čajem (čerstvé chutnají nejlíp), nebo je přikryjte potravinářskou fólií, aby neoschly (ten talíř, nebo na co to budete dávat, si vyložte také fólií, aby se vám to na to nepřilepilo) a skladujte je až 2 dny na temném a chladném místě, ne však v lednici.

**Opravu použijte džóšinko a močiko, žádnou jinou rýžovou mouku, rozdíl je tam opravdu poznat, protože se liší od druhu použité rýže na výrobu oné mouky a také postupem výroby mouky, takže nakonec se pak každý druh rýžové mouky liší svou chutí a svými vlastnostmi. Na výrobu domácí džóšinko a močiko se chystám, pokud vám není dostupná v kamenných obchodech, ani na internetu. 

2 komentáře:

  1. Ježiš to vypadá tak chutně! Už se těším až doděláme byt a já si v nové kuchyni udělám právě tyto dango. A taky už se nemůžu dočkat receptů na domácí mouky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, já recepty na tyhle dvě mouky už nějakej ten čas pořád slibuju :D . Snad se k tomu už někdy dokopu, momentálně mě trochu opustily nápady na wagaši, takže se do toho pustím co nejdřív nejspíš.

      Vymazat