Kinako kaštanové wagashi



Toto wagashi (japonská sladkost podávaná při čajovém obřadu) je jedno z mých oblíbených, hlavně proto, že se zde kombinují dvě mé nejoblíbenější věci-kinako a čokoláda. Kinako je pražená sojová mouka, která má lehce sladkou a praženou chuť, kterou se mi nikdy nedaří moc dobře popsat, nejlepší je kinako prostě ochutnat. Svou praženou chutí je právě nejlepší kinako sladkosti podávat s čajem, který má praženou chuť, jako například genmaicha, což je druh zeleného japonského čaje s praženou rýží. 





Čokoládová náplň je ve skutečnosti koshi-an (jemná sladká fazolová pasta) s trochou rozpuštěné hořké čokolády a kakaem. Nezní to zrovna lákavě, proto doporučuji raději nikomu neříkat, z čeho náplň je. Fazole zde totiž nejsou vůbec cítit, náplň chutná jako pravé čokoládové lanýže, je velice hustá s jemnou a opravdu čokoládovou chutí, stále je však poměrně zdravá (pokud zavřeme oči před tím množstvím cukru :D ). Proto je tato sladkost velice vhodná pro ty, kteří by rádi zkusili nějaké tradiční japonské sladkosti, ale anko (sladká fazolová pasta) prostě nemůžou přijít na chuť za žádných okolností. Abych řekla pravdu, ze začátku jsem byla velice skeptická, jestli to bude vůbec k jídlu, ale výsledek mě opravdu mile překvapil!

Recepty na obě vrstvy mám z této stránky. Jsou zde recepty i na další zajímavé sladkosti s použitím těchto dvou základních těst.

SUROVINY:
na 10 malých kousků
kaštanová kinako vrstva


čokoládová náplň

  • 100g koshi-an
  • 20g kvalitní hořké čokolády
  • 2 lžíce kakaa

POSTUP:
Nejprve si připravte čokoládovou náplň tak, že ve vodní lázni rozpustíte koshi-an s hořkou čokoládou. Až se čokoláda úplně rozpustí, smíchejte ji s koshi-an, přidejte kakao a pořádně promíchejte, doporučuji v této fázi misku z vodní lázně vyndat a hmotu propracovat rukama, bude velice tuhá, ale neměla by se moc drobit (pokud se bude drobit, přidejte trochu koshi-an, pokud bude naopak lepit, přidejte kakao). Z hmoty vytvořte kouli a nechte ji vychladnout. 
Mezitím si připravte kaštanovou kinako vrstvu. Jednoduše smíchejte kaštanové pyré a kinako, opět je lepší hmotu propracovat rukama, vznikne opět tuhé těsto, trochu měkčí, než to čokoládové, nemělo by ale příliš lepit (pokud bude lepit trošku, tak je to v pořádku, pokud bude lepit tak, že nebudete schopni vytvořit kuličku, přidejte kinako/pokud bude těsto zase příliš suché, že se bude drolit, přidejte ještě trochu pyré). 


Kaštanovou i čokoládovou část rozdělte na 10 kuliček. Pak každou kaštanovou kuličku vezměte, trochu ji rozplácněte, doprostřed vložte čokoládovou náplň a opatrně a pečlivě ji obalte kaštanovou částí. Pak ji vložte do tenkého čistého plátýnka (stačí čistý kapesník), velice pevně zatočte a trochu vytvarujte, následně kapesník rozmotejte a opatrně vyjměte hotovou kuličku, kterou můžete ještě zespoda obalit v kinako smíchaným s moučkovým cukrem v poměru 1:1. 







Podávejte nejlépe ještě týž den se zeleným čajem (nejvhodnější je podle mě genmaicha, díky její pražené chuti, která se skvěle hodí k pražené chuti kinako). Pokud všechny kousky hned nesníte, skladujte na tmavém, chladném a suchém místě (ne v lednici) přikryté potravinářskou fólií, aby sladkosti neoschly. 



1 komentář: