Murasaki Imo Oshiruko 紫いもおしるこ (Rýžové knedlíčky s omáčkou ze sladkých fialových brambor)



Včera přijela teta z Číny a přivezla mi fialové sladké brambory.
Hrozně jsem je chtěla vyzkoušet, kvůli jejich krásné fialové barvě (která vodu, ve které je vaříte zbarví do tmavě modra), jsou jako stvořené pro výrobu různých dezertů s nezdravé a jedovatě vypadající barvou, která je vlastně způsobena rostlinami, v tomto případě touto bramborou, takže jde o jídlo zdravé (pokud byste cukr nahradili jiným sladidlem) a vůbec ne jedovaté, obarvené přírodně.
Jasně, můžu si koupit fialové brambory, které chutnají jako obyčejné brambory, jen mají fialovou barvu, ale to není prostě ono, nejsou sladké :D . Takže když mi tedy přijely mé vysněné fialové brambory, nějak jsem zapomněla, co jsme to s nimi vlastně chtěla dělat. Znáte to, něco chcete a máte hlavu plnou představ, jaké by to bylo, kdybyste to měli, ale jakmile to máte, tak nějak najednou nevíte.


Jako první věc mě napadlo oshiruko. Sladká omáčka/polévka je tradičně z koshi-an, jemné sladké pasty z azuki fazolí, nebo z tsubu-an, sladké pasty z azuki fazolí ještě občas s celými fazolkami. Nejčastěji se podává s opraženým kouskem mochi, shiratama dango (rýžovými knedlíčky), s kandovanými kaštany (kuri kanroni) či se vším dohromady, v létě studená, v zimě horká.


Byl to takový hokus-pokus (taky to vypadá, jako nějaký hokus-pokus lektvar z kotlíku Ježibaby), s výsledkem jsem byla ale velice mile překvapena.


SUROVINY:
na 4 porce

  • 300g murasaki imo (sladkých fialových brambor)
  • 3 lžíce cukru (či podle chuti)
  • 240ml mandlového/sojového mléka
  • 50g shiratamako+ 1 lžička cukru + 40-60ml vody
  • sezamová semínka na ozdobu

POSTUP:
Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte je do hrnce s pařáčkem, přiklopte pokličkou a napařujte tak dlouho, dokud brambory úplně nezměknou, trvá to asi 15 minut.
Měkké brambory pak rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte mléko a cukr a rozmixujte do krásně hladkého pyré. Pyré pak přes jemné síto přelijte zpátky do hrnce, abyste ho pak mohli později přihřát na plotýnce.

Shiratama dango připravte tak, že smícháte shiratamako a cukr, pak postupně přidáváte vodu, zatímco promícháváte rukama. Začněte na 40 ml vody, pokud nebudete schopni z těsta vytvořit kompaktní těsto nebo se těsto bude drolit, přidejte ještě trochu vody, ale dávejte pozor, abyste to nepřehnali, přidávejte vždy pouze asi 1 lžičku. Pokud se těsto bude moc lepit, přidejte trochu shiratamako. Výsledné těsto by mělo držet při sobě, ale nemělo by se lepit a když budete vytvářet koule, měly by držet pevně tvar.
Z těsta vyválejte nudli, tu pak rozdělte na 8 (pokud chcete mít dango větší) či na 16 (pokud chcete mít dango malé) stejných dílů.
V hlubším hrnci přiveďte vodu k varu a kuličky do něj vhoďte. Vařte tak dlouho, dokud dango nevyplave nahoru. Jakmile se tak stane, vyndejte dango z horké vody a hned je hoďte do nové mísy s ledovou vodou, aby se zchladily.

Jakmile máte dango uvařené, ohřejte znovu pyré, pokud již vychladlo. Rozdělte jej do 4 misek, do každé misky dejte 2 velké, či 4 malé dango knedlíčky, posypte černým a bílým sezamem a ihned podávejte.







2 komentáře: