Pasta z černého sezamu/Kuro neri goma 黒ねりごま



Sezam se v nejen japonské, ale celkově asijské kuchyni používá velice často. Na sezamovém oleji se smaží a pokud vyberete i ten panenský, za studena lisovaný, stačí pouze kapka a dodáte pokrmu skvělé aroma. Sezamová semínka se používají bílá i černá, spíše na ozdobu, či se právě melou buď na sypká mletá semínka, nebo právě na pastu. V podstatě jde vlastně o tahini, které jistě všichni znáte a používáte do pomazánek nebo jen tak na chleba, ale vsadím se, že většina z vás zná pouze tahini světlé nebo hnědé, ne černé z černých sezamových semínek. To mi osobně připadá lepší, než to světlé, protože jím můžete obarvit různé pokrmy. Chutná sice téměř stejně, jako světlé tahini, ale vizuálně je zajímavější a výraznější. (Ovšem je jasné, že u nějakých pomazánek třeba úplně nestojíte o to, aby byla celá černá.)
Tahle pasta má obrovské využití-jak na slano, tak i na sladko. Dají se z ní udělat různé moučníky, buchty, pudinky, sušenky, používá se velice často do wagashi (tradiční japonské sladkosti podávané při čajovém obřadu), ale také jako zálivka na saláty, zdobení na saláty, k výrobě černého sezamového tofu, do různých karbanátků...možností je spousta, proto na tuto pastu přidávám samostatný recept. Vídávám ji ve zdravých výživách už hotovu, ale pokud někdo zdravou výživu ve svém okolí nemá, nebo v jeho nejbližší zdravé výživě černé tahini neprodávají, určitě ocení tento recept na domácí, který jde s trochou trpělivosti udělat dobře i tyčovým mixérem (jen dávejte pozor při začátečním mixování, doporučuji používat tu vysokou nádobu, kterou s tyčovým mixérem prodávají, a přikrýt horní otvor utěrkou, jelikož semínka lítají opravdu všude).
Stačí pouze spousta černých sezamových semínek, trochu sezamového oleje (pokud nevlastníte sezamový, použijte obyčejný slunečnicový) a špetka soli.




SUROVINY:

  • 300g černého sezamu
  • případné 3 lžíce panenského sezamového oleje, špetka soli

POSTUP:
Černý sezam lehce opražte na pánvičce, dávejte však pozor, abyste ho nespálili, jelikož jde špatně poznat, kdy je sezam hotový, když je černý, raději se řiďte čichem, sezam by měl silně aromaticky vonět, ne však zapáchat jako spálený.
Pak ho rozmixujte výkonným stolním mixérem či tyčovým mixérem, mixujte pár minut, dokud nevznikne velice hustá a tuhá pasta. V tomto okamžiku přidejte olej a znovu mixujte několik minut, než vznikne hladká a tekutá pasta. Nakonec do pasty zamíchejte sůl a pastu přemístěte do čisté sklenice se vzduchotěsným uzávěrem.

5 komentářů:

  1. Černé tahini jsem viděla akorát na internetu od značky Sun&Seed, ale ještě jsem ho teda nevyzkoušela. Klasické tahini miluji. Vždy ho musím mít doma, protože bez něj si už kuchyni nedokážu představit. Miluji pečené hokkaido s tahini, nebo růžičkovou kapustu s tahini. Když si dělám salát, tak tam dávám jen tamari a tahini - to jsou mé lásky, bez kterých to už prostě nejde :D Ještě se nestalo, že by mi tahini vydrželo déle jak dva týdny (360g). Ze začátku jsem si ho koupila do hummusu, ale chuťově mě moc nezaujalo. Pak ale přišel zlom, kdy jsem se do něj taaaak moc zamilovala :D <3 A jinak tady tohle černé určitě chci také vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Já mám jedno koupené právě od Sun&Seed z jedné zdravé výživy, ale ještě jsem ho nezkoušela, jenom jsem ho otevřela, abych viděla, jak vypadá a zatím si myslím, že bude skvělé, snad bude mít i výraznou chuť, prý některá ji moc nemají, protože semínka nejsou pražená a není to moc dobré (tohle, jelikož je raw, pražené nejspíš nebude :( ) Hokkaido s tahini?! :O Tak to zní skvěle, hned to půjdu zkusit na večeři :D . Růžičková kapusta mi moc nejede :D upravuješ ji nějak, nebo ji jen vaříš? Já jinak miluju úplně všechny sezamové výrobky, různé tyčinky se sezamem, kaše, hlavně chalva♥ Určitě ho zkus, není k tomu potřeba ani nějak výkonný mixér, stačí tyčový a 5 až 10 minut času :)

      Vymazat
    3. Já růžičkovou kapustu miluju :D ale hokkaido víc ♥ a většinou ji vařím v páře nebo dusím. Chalva mě nejdřív vůbec nelákala, až potom si ji koupil brácha a říkal, že je úplně super, že si ji často dává v čajovně s tvarohem. Tak jsem teda trochu ochutnala a wooow, láska na první ochutnání :D jsem mu to skoro všechno snědla :D Akorát některá mi připadá až moc sladká. Děláš si domácí? nebo kupuješ? :D protože já se často setkávám s nehezkým složením, tak bych chtěla vyzkoušet domácí :)

      Vymazat
    4. Nám každý rok roste na záhonu a nejradši bych ji zalévala kyselinou :D . Samozřejmě má každý jiné chutě a každému chutná něco jiného, já jím všechno kromě oliv, vařeného lilku a růžičkové kapusty (jak v polévce, tak jako karbanátky, jinak jsem ji ještě neměla). Chalva si mě taky získala hned na poprvé :D . Některé chalvy jsou hodně sladké a některé míň, já je kupuji, je pravda, že skoro pokaždé to složení není zrovna hezké, chtěla bych si domácí udělat někdy, teď mě napadá třeba dvoubarevnou s bílým a černým sezamem, to by mohlo být dost zajímavé!

      Vymazat