Sushi ze soba nudlí



Sushi trochu netradičně, místo rýže jsem použila totiž pohankové soba nudle.
A jako náplň houby shiitake s tamari, protože houbová huť se dost hodí k pohance a díky tamari uvnitř už není třeba sushi namáčet do sojové omáčky (ale já si ho do ní stejně namáčela, ale připadalo mi to celkem už zbytečné). Samozřejmě pokud nemáte rádi houby, shiitake jako náplň moc nedoporučuji, protože zrovna shiitake mají houbovou chuť extra silnou, takže můžete zkusit vytvořit nějakou svou vlastní náplň, která by vám byla po chuti.





SUROVINY:
na 2 role, cca 1 porce

  • 100g soba nudlí
  • 2 pláty řasy nori
  • 10g sušených hub shiitake
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžička sezamového oleje

POSTUP:
Houby nechte nasáknout ve vodě úplně do změknutí, trvá to asi 30 minut.
Pak je nakrájejte na plátky a dejte je na rozpálenou pánev se sezamovým olejem, přidejte trochu tekutiny, ve které jste houby namáčeli, tamari a za stálého míchání nechte všechnu tekutinu vypařit.
Nechte stranou vychladnout.

Soba nudle uvařte dle návodu na obalu (mé jsem vařila 5 minut), pak je slijte, ihned propláchněte studenou vodou a dejte je do ledové vody.
Pak je vyndavejte po částech, snažte se dělat snopečky o stejné délce. Pokládejte je na papírové ubrousky, aby trochu oschly.
Na sushi podložku dejte jeden plát nori řasy, na něj opatrně rozprostřete polovinu všech nudlí, měly by být rovnoměrně poskládané po celé nori, neměla by být žádný prázdná místa, jen na opačném konci, odkud budete začínat rolovat, by měl zůstat pruh volného místa.
Poskládejte na nudle polovinu množství všech hub a pevně srolujte. Nechte roli pár minut sednout si, aby se lépe krájela.
To samé proveďte i se zbytkem surovin a vytvořte druhou roli.
Pak jen ostrým nožem nakrájejte na asi 3 cm silné kusy (nožem na roli netlačte, řezejte, jako byste řezali pilkou).
Podávejte samotné, případně s wasabi pastou nebo sojovou omáčkou.






2 komentáře:

  1. Wow, to vypadá fakt netradičně :D Já občas místo rýže používám quinou, ale z nudlí mě to ještě nenapadlo :D Děkuju za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně to je mnohem rychlejší, než z rýže :)

      Vymazat